Werkgroep Belasting van het paard binnen coaching
Doelstellingen van deze werkgroep:
- Beter zicht krijgen op de belasting van het paard binnen coaching
- Adviezen formuleren over de inzet van het paard binnen coaching
- Verkregen uitkomsten toegankelijk maken voor paardencoaches
|
Lees hier meer over de onderzoeksopzet: Onderzoek belasting paard binnen coaching.pdf
Hier vind je de vragen die de dierentolken aan de geselecteerde paarden gaan stellen: Vragenlijst WE VRAGEN HET DE PAARDEN.pdf
Update d.d. 19-02-2017 - Eigenaar kan een verslag ontvangen
Indien het paard geen bezwaar heeft, mag de eigenaar het gespreksverslag ontvangen tegen betaling van 15 euro. Dit is een eenmalig bedrag, ongeacht het aantal paarden dat van een en dezelfde persoon is benaderd.
Update d.d. 27-03-2017 - Uitleg selectie paarden voor vervolg van het onderzoek
Wel 65 mensen/ paardeneigenaren hebben gehoor gegeven aan onze oproep om paarden aan te melden voor een gesprek met een van de dierentolken. Geweldig! Bij de opzet en uitvoering van dit onderzoek worden we, via de dierentolk uit de werkgroep, in zeer duidelijke ‘taal’ aangestuurd door het paardentribunaal; dit zijn drie paarden die zich spontaan bij haar hebben gemeld tijdens ons eerste werkgroep-overleg. Zij vertegenwoordigen het paardencollectief (de diersoort als geheel) en weten precies wat ze willen en hoe. We waren dus zo klaar met de opzet. De vraag naar het ‘waarom dan zo?’ is niet in ons opgekomen. Achteraf best bijzonder, maar blijkbaar was die vraag niet aan de orde.
In totaal kregen we 126 paarden bij elkaar (en dus niet de 200 wat het paardentribunaal wenste), waarvan er 60 over zouden blijven. Dan weet je dus al dat er paarden bij zijn die niet opgenomen zullen worden in het vervolg van het onderzoek; het gesprek met de dierentolken. Blijkbaar was het fijn of belangrijk voor ons tribunaal om wel een keuze te hebben en bleek het belangrijk dat ze met z’n drieën unaniem waren over de deelnemende paarden. De dierentolk heeft dus 126 dieren voorgelegd; een intensief proces, kan ze wel vertellen. Het paardentribunaal heeft eerst 56 paarden aangewezen voor een gesprek met een dierentolk. Vervolgens hebben ze uit deze groep nog 4 paarden aangewezen die door twee verschillende dierentolken benaderd zullen worden. Zo kwamen we op 60 gesprekken. Op individueel niveau heeft de dierentolk uit onze werkgroep niet doorgevraagd op wel of geen deelname. Uiteraard begrijpen we dat je als eigenaar er wel nieuwsgierig naar bent, vooral als jouw paard er niet tussen zit. Wij zijn ons er in elk geval goed van bewust dat dit onderzoek mogelijk gemaakt wordt door alle mensen die gereageerd hebben op onze oproep en zijn daar heel dankbaar voor!
Inmiddels zijn alle eigenaren geïnformeerd en zijn de paarden toegewezen aan de dierentolken. De dierentolken hebben tot 1 mei de tijd om hun gespreksverslagen bij ons aan te leveren, waarna het verwerken van de uitkomsten kan beginnen. De presentatie van de uitkomsten is tijdens het festival op 3 juni.
Presentatie uitkomsten
Op het festival van 3 juni hebben we met de bezoekers de uitkomsten gedeeld. Je kunt hier de presentatie downloaden: presentatie WE VRAGEN HET DE PAARDEN.pptx
Gegevens over de onderzoeksgroep (paarden).

Aantal rassen vertegenwoordigd: 22
Jongste: 2 jaar
Oudste: 34 jaar


Extra vraag: Wil je nog iets kwijt voor jezelf of voor het collectief? Onderstaande reacties komen van 39 paarden:
...Ik wil wel graag ingezet worden, maar niet te vaak. En ik ben trots dat ik dit mag doen, samen met de anderen.
...Fijn dat ik kan zeggen wat ik wil! En kijk goed naar het individu. Ieder paard in het collectief heeft unieke kwaliteiten. Hou het leuk / licht / luchtig!
...Zo fijn dat we eindelijk (weer) gezien worden voor wat we zijn. Spirituele wezens.
...Dat we met zijn allen weer mogen dansen.
...Dat de paarden niet vergeten zichzelf te reinigen en te helen. Er is veel te doen voor ons.
...Ik ben blij met dit onderzoek en dat er serieus naar gekeken wordt naar wat wij allemaal te bieden hebben. En dat er nu aan ons gevraagd wordt wat wij ervaren.
...Ik wil het werk graag doen, maar wel op mijn voorwaarden. Het collectief mag ook vragen om duidelijkheid.
...Ja, dat ik soms erg twijfel. Ik wil duidelijkheid. Misschien kan het collectief me daarbij helpen.
...We zijn altijd verbonden met elkaar en zijn een groot team.
...Geef mij de ruimte als ik er om vraag.
...Geniet van onze krachten om de mens te dienen en vrienden te zijn.
...Wij paarden zijn geen gebruiksartikelen. Wij zijn hoog gevoelige wezens en hebben onze eigen, fysieke behoeften. Die hebben wij niet voor niets; wij gaan kapot aan het leven op jullie manier. Laat ons paard zijn! Levend zoals de kuddes vrije paarden in de natuur.
...Ze is echt ‘one of a kind’! Ze mag gezien worden wie ze is, op waarde geschat.
...Dit paard heeft pijn! Pijn in z’n rug, ter hoogte van dat witte puntje wat achter zijn rug te zien is aan het begin vd heupen, op een plek die de chinese acupunctuur benoemt als punt 21, Kuanhou. Zit “at the spinous process between the 5th and the 6th lumbar vertebraes, the posterior branche of the 5th lumbar nerve. Main treatment: Interior membrane uteritis, cystitis, paralysis of the large intestine, constipation”
...Nee hoor, I’m oké… BEHALVE DAT HAAR TANDEN NAGEKEKEN MOETEN WORDEN; rechts onderin lijken de kiezen niet helemaal oké. (dit meldt ze me net voor het afsluiten, na 3x vragen/checken…. Blij dat ik het toch nog mee mocht krijgen!)
...M’n leven is te saai; laat mij een jong paard inleren, liefst met een paar andere wijze paarden samen… We hebben sterke paarden nodig om met jullie wereld om te kunnen gaan, ons collectief heeft behoefte aan versterking. Wellicht is TB in de mogelijkheid bij mij te komen wonen? Ik kan hem leren aarden…
...Het is net alsof hij nog in een schilletje zit. Als een kuiken uit zijn ei wilt komen. Hij is zoekende hoe. Het eitje wiebelt nog omdat hij niet op zijn benen weet te staan. Grondwerk, elkaar uitnodigen, al spelend op de grond. Laat eigenaar en paard hier meer in doen. Het voelt alsof dit paard al wel grondwerk krijgt maar men mag meer out of comfort zone komen. Laat de schil van de eigenaar en het paard hiermee dunner worden of helemaal verdwijnen.
...Wij paarden durven uit angst voor de slager bijna niet te spreken; jullie denken bijna alleen maar aan geld en verdiensten. Als wij niets meer opleveren moet het stoppen. Dat is een egoïstische gedachte die geen recht doet aan wie jullie zijn noch aan wie wij zijn.
...Niet echt; rustig aan. Heb vertrouwen en neem ruim de tijd voor coachingsgesprek.
...Wij staan allen in verbinding met elkaar over heel Nederland, hele wereld der Paarden, en kunnen met elkaar communiceren.
...Spanning buik. Laten we elkaar helpen ook juist op afstand. Iedere dag ruststand zijn we met onze gedachten bij elkaar.
...Het is een mooie taak mensen bewust te mogen maken van hun eigen kracht.
...Ik denk dat wij paarden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording hier op aarde. Dat geeft mij een goed gevoel.
...Ik ben best tevreden met mijn leven. Ik vind het ook fijn mensen op deze manier te helpen. Als de mens mij echt ZIET en mijn wijsheid accepteert voel ik voldoening en erkenning
...Ik vind mijn werk en mijn leven fijn. Ik voel de verbinding met het grotere veld van de paarden en ben blij daar deel van te zijn .
...Ja , voor mij is afwisseling belangrijk in mijn werk. Dus soms coachen , soms rijden, soms iets anders (wandelen ofzo) en soms een dagje niks. Ik wordt graag uitgedaagd door verschillende taken. Als ik vaak hetzelfde doe ga ik soms n beetje op de automatische piloot.
...Ja voor mezelf wil ik iets vragen; ik ben graag met anderen, indien mogelijk zou ik een of meerdere maatjes willen om mee samen te werken maar ook om gewoon mee samen te zijn. Ik ben veel met en onder de mensen, soms mis ik het gewoon paard kunnen zijn.
...Ik ben groot maar vriendelijk en meewerkend. Ik wil me graag inzetten in dit werk om bij te dragen aan het grotere geheel.
...Wij paarden hebben elkaar nodig om volledig te kunnen zijn.
...Als je gewoon jezelf bent, als paard of mens, dan doe je het altijd goed.
...Ik doe dit werk met liefde en wil mensen graag bewust maken van hun mogelijkheden dieper contact te maken met zichzelf en al wat leeft. Zodat meer van het leven kan worden genoten.
...Het is goed om een schakel te zijn tussen de mens en zijn ware natuur. Herverbinden met zijn oorspronkelijke zelf. Ik ben blij met mijn taak.
...Wij zijn allen 100% zuiver en dienen de mens uit liefde en samenwerking. Maar er zijn grenzen.
...Zie ons echt! Wij zijn dienstbaar, als jullie dankbaar zijn.
...Fijn als we zo af en toe een kudde kunnen vormen met meer paarden, voor het contact en plezier.
...Maak je om mij maar niet druk. Ik doe wat ik doen moet, en ben ik klaar dan ben ik klaar.
...“enjoy the sunshine!”
...Bovenstaande is mijn belangrijkste boodschap. Ik weet dat er velen met mij hard werken en dat graag doen. Toch mag er meer aandacht komen voor de onderlaag. Die laag waarin veel gebeurt en niet met het blote oog waarneembaar is. Teveel is de aandacht gericht op cliënt, wij als paard en coach. Terwijl de nadruk, zeker bij aanvang, meer op samenwerking tussen coach en paard mag liggen. Eigenlijk wordt de coach eerst cliënt en daarna eventueel volwaardig coach.
...Ik ben zo verheugd dat er op zo grote schaal naar ons geluisterd wordt. Het maakt me blij dat ik eindelijk eens mijn hart kan luchten. Niet om het beschuldigende vingertje maar omdat het zo nodig is en we zo gezamenlijk tot een nog betere samenwerking kunnen komen. Ik wacht geduldig af en heb alle vertrouwen.
...Ja, ik wil wel iets kwijt voor het collectief. Ik spreek namelijk voor alle paarden in deze business, want dat is het, wanneer ik zeg dat het echt tijd wordt dat coaches meer in hun gevoel gaan zitten. Dus de diepte in, bij zichzelf. Je kunt niet enkel vanuit de boekjes werken, dat gebeurt teveel, ik zie en voel het overal. Dat is niet de bedoeling. Het is de bedoeling om diep te gaan, te voelen, je zintuigen te gebruiken en vanuit daar een vertaling te geven aan de cliënt. Dat is het ware werk. Niet de kretologie uit de studieboeken overnemen, dat is leuk wanneer je begint maar je dient het werk je eigen te maken. En loop niet voor jezelf weg door je te richten op de ander of het paard. Want alleen een paardenliefhebber of paardenmeisje te zijn maakt jou nog niet tot een uitstekende coach. En die hebben we zo nodig, opdat wij het werk kunnen en willen blijven doen waar we zo van houden en wat zo nodig is. Het afbrandrisico ligt hoog bij ons, daarom is het zo wenselijk dat dit onderzoek eindelijk plaatsvindt. En ik mag hopen dat de veranderingen plaats gaan vinden maar daar zorgt het tribunaal wel voor. Ik ben iig een voorloper, ik voel mij een wayshower voor alle paarden in deze business. Ja business noem ik nogmaals omdat er teveel een business van gemaakt wordt. Scheidt het kaf van het koren en dat zal de kwaliteit ten goede komen.
...Svp meer met rust gelaten worden.
...Maak jullie leven niet zo complex, ontspan en geniet! En laat ons de ruimte om dat ook te doen, breng jullie stress niet over op ons. Neem zelf je verantwoordelijkheid. Gebruik ons niet om jullie te aarden…